Türk ressam ve iç mimardır.
1938 yılında, babasının ilkokul öğretmeni olarak görevde bulunduğu, Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul öğrenimini Diyarbakır’ın Yeni İlkokul’unda, Lise Öğrenimini ise Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde1956’da bitirdi. İlkokul yıllarında başlayan ve lise yıllarında resim öğretmeni olan Turan Erol’un yakın ilgi ve teşviki ile iyice belirlenen resim sevgisi ile Güzel Sanatlar Akademisi’nde (şimdiki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) resim öğrenimi yapmak arzusu ile İstanbul’a geldi. Resim bölümü giriş sınavını, Akademi öğretim üyelerinin büyük takdirleri ile kazanarak Akademi’ye girdi.
Bu yıllarda Sabri Berkel ve Edip Hakkı Köseoğlu’nun yanında “suluboya” ve “yağlı boya” resim çalıştı. Ancak, bulunduğu çevrelerde aydın sayılabilecek bir başöğretmen olan babasının istekleri doğrultusunda kısa bir süre sonra Akademi’yi terketti ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydını yaptırdı. Bir yıl hiç hoşlanmadığı bu fakültede, günlerini resim yaparak geçirdi, yıl sonunda babasını’da razı ederek ikinci kez Akademi giriş sınavlarına katıldı ve bu sefer iç mimarlık bölümünü kazanarak akademik öğrenimini bu bölümde yaptı. Ancak resimle ilgili çalışmalarını hiç aksatmadı. Hatta öğrencilik yıllarında, yaptığı illüstrasyonlarla, film ve başka tür afişlerle bir öğrenci için çok rahat bir hayat sağlayacak maddi imkanlara kavuştu. 1960 yılında ‘’Yüksek İç Mimar’’ olarak mezun oldu.
Nişantaşı’nda bir dekorasyon ve mobilya mağazasında, iç mimar olarak iş hayatına atıldı. 3 yıl kadar burada çalıştıktan sonra 1966 yılında kendi adına bir dekorasyon bürosu ve mobilya mağazası açtı. 70’li ve 80’li yıllarda mobilya ve dekorasyon konusunda, Türkiye’de en önde gelen bir kaç firmadan ve önemli isimlerden biri oldu.
1963-1995 yılları arasında iç mimar olarak çalıştığı yıllarda sanatla bağını koparmayan Türker, evindeki atölyesinde resim çalışmalarını sürdürdü. Suluboya derslerinde Edip Hakkı Köseoğlu ve grafik bölümü hocası Namık Bayık’tan edinilen bilgiler ve beceriler de Ayhan Türker’in suluboya resimde, Turan Erol’un deyimi ile “virtüöziteye” erişmesinde önemli rol oynamıştır.
İlk kişisel sergisini 1985 yılında Beyoğlu Vakko Sanat Galerisi’nde açtı. Gördüğü ilgi beklenilenin çok üstünde idi. Bu ilgi ileriki yıllarda da artarak devam etti ve çalışmalarını daha yoğun ve şuurlu hale getirdi. İlk sergiyi takiben İstanbul, Ankara ve İzmir’de birçok kişisel sergi gerçekleştirdi, karma sergilere katıldı.
Ayhan Türker moda akımlara güncel gelgit heyecanlara kapılmadan çalışmalarını, Cezanne’nin deyimi ile “tabiata paralel” olarak ve her türlü malzemeyi kullanarak empresyonist (izlenimci) denilebilecek çizgide sürdürdü. Günümüz empresyonist tarzının en saygı duyulan sanatçılarından olan Türker; İstanbul’u konu alan natürmort ve peyzaj resimleriyle, İstanbul’u masalsı bir üslup ile tuvale aktarmış, bu tarza farklı bir boyut kazandırmıştır.
Sanat anlayışı, hayata bakış açısı ve yarım asırı geçen bir süreçte hep üreten, baktığı noktada her farklılığı gören, bunu üstün bir yetenekle tuvaline aktarabilen Ayhan Türker; büyük sanat eleştirmenlerince “Çallı” kuşağı’nın günümüzdeki en önemli temsilcisidir. İstanbul peyzajını turistik ve hikayeci anlayış yozluğuna düşmeden gerçek resim soyluluğu ile yorumlayışı, bu alanda benzer oldukları sanılanlardan farklıdır.
20 ve 21. yüzyılın en önemli ressamlarından biri olan Ayhan Türker, İstanbul pitoreskini tuvaline aktarırken bir taraftan belgesel niteliğinde kalıcı eserler üretmeye devam etmiştir. Özellikle yaşadığı çevre olan Emirgan Çınaraltı, Kandilli, Kanlıca, Göksu, Bebek Koyu, İstinye Koyu, Yeniköy, Boğaz konulu peyzajları ve özellikle ‘’Manolya’’ konulu natürmortları yurtiçi ve yurtdışında çok değerli seçme koleksiyonlarda, Cumhurbaşkanlığı Köşkünde, Dışişleri Bakanlığı’nda, özel şahıs, kurum, bakanlık, banka ve müzelerde yer almaktadır.
Sanatçı yalnız peyzaj çalışmalarında değil, aynı zamanda zamanda portre çalışmalarındada özellikle Atatürk portrelerinde suluboya, yağlıboya ve pastel malzemelerle çok dikkat çeken eserler üretmiştir.
2000 yılında metnini Prof. Kaya Özsezgin’in yazdığı “Bir İstanbul İzlenimcisi, Ayhan Türker’’ adında 246 sayfalık bir kitabı yayınlanmıştır.
Ayhan Türker 21 Ocak 2022’de İstanbul’da hayata veda etmiştir.
Yorumlar kapalı.
Türker Art; Pınar ve Barış Türker tarafından 2012 yılında kurulmuştur.
Köklü bir Müzayede ve Sanatevi ile başlayan kariyerini, ilerki yıllarda ortaklıkla pekiştiren Pınar Türker’in 10 yılı aşkın süredir sanatın içinde gerek sanatçılar gerek koleksiyonerlerle edindiği tecrübeler, Türker Art’ı hayata geçirmesinde önemli rol oynamıştır.
Amerika’da mimarlık eğitimi alan ve kariyerini hem bu alanda hem de müzik alanında sürdürmüş olan Barış Türker’in…»
Türker Art
Halaskargazi Mah.
Valikonağı Cad.
Kuyumcu İrfan Sok. No:26A
Şişli İstanbul
T. 0 (212) 296 53 25
info@turkerart.com
Çalışma Saatleri:
Pazartesi-Cumartesi
11:00-18:00
© Türker Art - Tüm hakkı saklıdır